Το ανθόμελο είναι μέλι από διάφορα άνθη το οποίο οι μέλισσες τρυγάνε από την πληθώρα των ελληνικών φυτών. Οι ιδιότητες του διαφέρουν ανάλογα με τη φυτική του προέλευση. Έχει εξαιρετικό άρωμα και γεύση και υψηλή θρεπτική αξία γιατί είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία.
ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ:
Σε δροσερό,σκιερό και ξηρό περιβάλλον.
ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ:
Η κρυστάλλωση είναι μια απόλυτα φυσική ιδιότητα και απόδειξη του αγνού και ανεπεξέργαστου μελιού. Δεν επηρεάζει την ποιότητά και την θρεπτική και βιολογική του αξία. Αλλάζει μόνο το χρώμα και η υφή του, γίνεται ανοιχτόχρωμο. Το μέλι ανάλογα με την φυσική του προέλευση αλλά και την σύστασή του κρυσταλλώνει αργά ή γρήγορα. Τα μέλια από άνθη κρυσταλλώνουν πιο εύκολα σε σχέση με εκείνα των δέντρων (μελιττωμάτων) που είναι πιο σκούρα γενικά. Σχηματίζονται μικροί κρύσταλλοι στα τοιχώματα και τον πυθμένα της συσκευασίας (βάζο ή δοχείο) και μετά γίνονται ένα, δηλαδή η κρυστάλλωση είναι ομοιόμορφη.
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ:
-Η αναλογία φυσικών σακχάρων και υγρασίας που υπάρχει στο μέλι.
-Η περιεκτικότητα σε γύρη.
-Η θερμοκρασία διατήρησης του μελιού.
ΑΠΟΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ:
Εμβαπτίστε το βάζο σε χλιαρό νερό μέχρι 40ºC ανακατεύοντας ανά διαστήματα με μια ξύλινη κουτάλα έως ότου ρευστοποιηθεί (αποκρυσταλλωθεί) εντελώς.