Το πευκόμελο προέρχεται από μελιττώδεις εκκρίσεις και παράγεται στα πευκοδάση της Θάσου. Δεν είναι ιδιαίτερα γλυκό γι’ αυτό και αρέσει στη γεύση. Δύσκολα κρυσταλλώνει. Είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία, πρωτεϊνες και αμινοξέα. Έχει λιγότερες θερμίδες από τα ανθόμελα.
ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ:
Σε δροσερό,σκιερό και ξηρό περιβάλλον.
ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ:
Η κρυστάλλωση είναι μια απόλυτα φυσική ιδιότητα και απόδειξη του αγνού και ανεπεξέργαστου μελιού. Δεν επηρεάζει την ποιότητά και την θρεπτική και βιολογική του αξία. Αλλάζει μόνο το χρώμα και η υφή του, γίνεται ανοιχτόχρωμο. Το μέλι ανάλογα με την φυσική του προέλευση αλλά και την σύστασή του κρυσταλλώνει αργά ή γρήγορα. Τα μέλια από άνθη κρυσταλλώνουν πιο εύκολα σε σχέση με εκείνα των δέντρων (μελιττωμάτων) που είναι πιο σκούρα γενικά. Σχηματίζονται μικροί κρύσταλλοι στα τοιχώματα και τον πυθμένα της συσκευασίας (βάζο ή δοχείο) και μετά γίνονται ένα, δηλαδή η κρυστάλλωση είναι ομοιόμορφη.
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ:
-Η αναλογία φυσικών σακχάρων και υγρασίας που υπάρχει στο μέλι.
-Η περιεκτικότητα σε γύρη.
-Η θερμοκρασία διατήρησης του μελιού.
ΑΠΟΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ:
Εμβαπτίστε το βάζο σε χλιαρό νερό μέχρι 40ºC ανακατεύοντας ανά διαστήματα με μια ξύλινη κουτάλα έως ότου ρευστοποιηθεί (αποκρυσταλλωθεί) εντελώς.